Sjoerdje van den Manacker: Soms lopen kinderen vast in hun ontwikkeling en laten dat zien in hun gedrag of lichaamstaal. Met psychomotorische kindertherapie kunnen we de vastgelopen ontwikkeling van je kind weer op gang brengen. Daarna kunnen jullie op eigen kracht verder.
Kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling laten dat vaak zien in hun gedrag of lichaamstaal. Ze kunnen bijvoorbeeld druk doen, slecht slapen, boos of neerslachtig zijn, moeite hebben met concentreren, impulsief handelen of faalangstig zijn. De slogan ‘In het bewegen, kom je ’t tegen’ geldt zeker voor psychomotorische kindertherapie, PMKT. In het bewegen, het gedrag, kom je tegen hoe je zoon of dochter in z’n vel zit. Als psychomotorisch kindertherapeut kijk ik naar dit gedrag in de interacties, die hij of zij laat zien binnen de sportieve, creatieve, spel- en muzikale activiteiten die ik hem of haar aanbied. In deze activiteiten liggen tegelijkertijd de interventiemogelijkheden om je kind de gestelde doelen te laten behalen. Kinderen houden van doen en bewegen en daarom past deze methode goed bij ze. Ik vind het een geweldige manier om ze naar hun problemen te laten kijken en er oplossingen voor te laten vinden.
Door te experimenteren met nieuwe oplossingen c.q. ander gedrag, vinden kinderen beter aansluiting bij zichzelf en hun omgeving en krijgen meer plezier in het leven. Ik werk voor alle kinderen die niet begrepen worden of zich niet begrepen voelen. Vaak hebben kinderen diagnoses gekregen, bijvoorbeeld: ASS, MCDD, ADHD, ADD, ODD, hechtingsproblematiek. Kinderen krijgen soms een stempel als hun gedrag niet begrepen wordt. De omgeving kijkt door het filter van die aandoening, waarbij soms vergeten wordt wie ze in wezen zijn. Veel van deze kinderen zijn ook hooggevoelig. Ik help ze met hart en ziel.
Kinderen die hooggevoelig zijn, ervaren meer prikkels. Deze hooggevoeligheid kan tot gevolg hebben dat je kind zich druk, verlegen of geremd gedraagt om zichzelf te beschermen. Met zijn hoogsensitiviteit heeft je kind allerlei kwaliteiten die waardevol zijn en benadrukt mogen worden. In mijn praktijk behandel ik regelmatig hoogsensitieve kinderen. In combinatie met de reguliere psychomotorische kindertherapie kan ik alternatieve behandelwijzen aanbieden die je kind verder kunnen helpen in zijn proces.
Voor aanvang van de therapie vindt er een intake plaats met jullie als ouders en een drietal observatiesessies met jullie kind. Als het nodig of gewenst is, kan observatie op school plaatsvinden. Na het intakegesprek kan ik je een indicatie geven van het aantal benodigde sessies. Daarnaast geef ik psychomotorische kindercoaching in 5 á 6 sessies voor kinderen die vooral een klein steuntje in de rug nodig hebben. Kinderen met een PGB kunnen in aanmerking komen voor een begeleidingstraject. Lees meer over de vergoedingen of neem contact op voor informatie en aanmelding.